სააღდგომო პასკა-სააღდგომო პასკის უგემრიელესი რეცეპტი

You are currently viewing სააღდგომო პასკა-სააღდგომო პასკის უგემრიელესი რეცეპტი

აღდგომის დღესასწაულისთვის მზადება განსაკუთრებული პროცესია ყოველი ოჯახისთვის. სააღდგომო პასკა კი ამ დღესასწაულის მთავარი სიმბოლოა, რომელსაც განსაკუთრებული სიყვარულით ამზადებენ. გთავაზობთ ტრადიციული სააღდგომო პასკის რეცეპტს, რომელიც თქვენს ოჯახს დაუვიწყარ გემოს აჩუქებს.

პასკის საცხობი ფორმები

როგორც მოგეხსენებათ, სააღდგომო პასკა სპეციალურ ფორმებში ცხვება, ამიტომ წინასწარ უნდა იზრუნოთ მათ მოძიებაზე. სახლის პირობებში შეგიძლიათ მოიძიოთ ასეთი ნივთები, რომლებიც საუცხოო პასკის ფორმად გამოგადგებათ. მომზადებულ ფორმებს აუცილებლად უნდა ჩავუფინოთ საცხობი კალკა. გაითვალისწინეთ, რომ გამოცხობისას პასკის ცომი მნიშვნელოვნად ფუვდება, ამიტომ სასურველია, რომ კალკა ფორმაზე ოდნავ მაღალი იყოს. კალკას გულდასმით მოვუსვათ მცენარეული ზეთი ან სხვა ცხიმი და დავდგათ შედარებით თბილ ადგილას.

პასკის რეცეპტი

ტრადიციული სააღდგომო პასკისთვის დაგჭირდებათ:

სააღდგომო პასკა რეცეპტი
  • შაქარი – 1⁄5 კგ.
  • ქიშმიში – 400 გრამი
  • წყალი – 1 ჩაის ჭიქა
  • რძე – 1 1⁄10 ლიტრი
  • კვერცხი – 10-12 ცალი
  • ფქვილი – 2 1⁄2 კგ.
  • მარგარინი – 2 შეკვრა
  • ზეთი – 200 მლ.
  • საფუარი – 50 გრამი
  • კარაქი – 200 გრამი
  • ვანილი – დაახლოებით (0,9 გრ.)
  • სანელებლები
  • ზეთი – 200 მლ
  • ლიმონის ცედრა – 1 სუფრის კოვზი

როგორ მოვამზადოთ პასკა

დავიწყოთ სააღდგომო პასკის მომზადება ქიშმიშით. ავიღოთ 0,5 ჩაის ჭიქა შაქრის ფხვნილი და 1 ჩაის ჭიქა წყალი, გავაკეთოთ მსუბუქი სიროფი. ამ სიროფში ჩავყაროთ წინასწარ გარჩეული და გულდასმით გარეცხილი 400 გრამი ქიშმიში. ვადუღოთ დაახლოებით 5 წუთის განმავლობაში. მოდუღების შემდეგ ქიშმიში საწურზე დავაწყოთ, ხოლო სიროფი შევინახოთ – ის კიდევ დაგვჭირდება.

ნაბიჯი 2: საფუარიანი ნარევის მომზადება

ღრმა ქვაბში ჩავასხათ 1 ლიტრი თბილი რძე, ჩავუმატოთ 1 ჩაის ჭიქა შაქარი, 100 გრამი ფქვილი და 50 გრამი საფუარი. საფუარი წინასწარ უნდა გავხსნათ 1 ჩაის ჭიქა თბილ რძეში. ნარევი ხელით კარგად ავურიოთ, ისე რომ საფუარის ყველა ბურთულა საფუძვლიანად დაიშალოს. ნარევი უნდა იყოს არაჟნის კონსისტენციის. დავაფაროთ პოლიეთილენის პარკი, დავდგათ თბილ ადგილას და ვაცადოთ ამოსვლა. ეს პროცესი დაახლოებით 20 წუთს მოითხოვს.

ნაბიჯი 3: ცომის მოზელვის დაწყება

სანამ საფუარიანი ნარევი ამოვა, დავიწყოთ ძირითადი ცომის მომზადება. წინასწარ კვერცხის ცილები უნდა შევდგათ საყინულეში, თუმცა არ გავყინოთ ბოლომდე – მხოლოდ კარგად გავაცივოთ. ავიღოთ 10 კვერცხის გული და 0,5 კგ შაქრის ფხვნილი და დავამზადოთ გოგლი-მოგლი, კარგად ათქვეფით.

ნაბიჯი 4: ცილების ათქვეფა და ინგრედიენტების შერევა

ცალკე ჯამში ათქვიფეთ ცილები. თქვეფის დაწყებისას დაამატეთ ერთი პატარა კოვზის წვერი ლიმონის მჟავა ან მარილი და განაგრძეთ თქვეფა მანამ, სანამ ქათქათა ღრუბელისებურ მასას არ მიიღებთ. შემდეგ დაუმატეთ 500 გრამი შაქარი და მომზადებული გოგლი-მოგლი. განაგრძეთ თქვეფა. ნარევს დაუმატეთ წინასწარ სითბოზე გამდნარი 2 შეკვრა მარგარინი, 150 გრამი კარაქი და 200 გრამი მცენარეული ზეთი. შემდეგ ჩაურიეთ წინასწარ მომზადებული საფუარიანი ცომი და ხელით სათუთად აურიეთ. ნარევს დაუმატეთ 4 ცალი ვანილი და მოთუშული ქიშმიში (300 გრ. სიროფში რომ მოვამზადეთ). პარალელურად განაგრძეთ ფრთხილი მორევა. ბოლოს დაამატეთ 1 სუფრის კოვზი მუსკატის კაკალი, 1 სუფრის კოვზი ილი, 1 სუფრის კოვზი კარდამონი, 1 სუფრის კოვზი ლიმონის ცედრა და ცოტაოდენი მარილი, რაც პასკას განსაკუთრებულ არომატს შესძენს.

ნაბიჯი 5: ცომის მოზელვა და აფუება

პასკის ცომი

სააღდგომო პასკის ცომი აუცილებლად უნდა იზილებოდეს თბილ გარემოში. ზელვის პროცესში ხელები პერიოდულად დაისველეთ ზეთში, რაც ხელს შეუშლის ცომის ხელზე მიკვრას. ფქვილი უნდა დავამატოთ იმდენი, რომ საბოლოოდ ფაფუკი და ელასტიური ცომი მივიღოთ. დაახლოებით 2-2,5 კილოგრამი ფქვილი დაგვჭირდება. მომზადებული ცომი დავდოთ თბილ ადგილას და დავაცადოთ აფუება. როდესაც ცომი ამოვა, ერთხელ კიდევ უნდა ჩავზილოთ. ეს პროცესი უნდა განმეორდეს ორჯერ. საბოლოოდ, ცომი შეგვიძლია გავანაწილოთ მომზადებულ ფორმებში. დაიმახსოვრეთ, რომ ცომთან შეხებისას ხელები ყოველთვის ზეთით უნდა დავისველოთ.

ნაბიჯი 7: გამოცხობა და მორთვა

მომზადებული ცომი გადავანაწილოთ საცხობ ფორმებში. მნიშვნელოვანია, რომ თითოეულ ფორმაში მოათავსოთ იმდენი ცომი, რომ ფორმის მოცულობის დაახლოებით 50-60 პროცენტი შეივსოს, რადგან ცომი კიდევ აფუვდება. ბოლოს, სააღდგომო პასკა შევდგათ წინასწარ 150 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში. როდესაც პასკა კარგად ამოვა, ოდნავ დავუწიოთ ტემპერატურა, რომ შიგნიდანაც კარგად გამოცხვეს და არ დაიწვას. გამოცხობის დასრულებისას ხის ჩხირით გავსინჯოთ პასკის მზაობა – თუ ჩხირს ცომი აღარ ამოჰყვა, ეს ნიშნავს, რომ ჩვენი სააღდგომო პასკა უკვე მზადაა! გამომცხვარ პასკას ზემოდან მოვაყაროთ შაქრის პუდრა, რაც მას არა მხოლოდ ლამაზ იერსახეს შესძენს, არამედ დამატებით სიტკბოსაც.

დასკვნა

ტრადიციული სააღდგომო პასკა სიყვარულით და მოთმინებით მომზადებული საუკეთესო საჩუქარია თქვენი ოჯახისა და სტუმრებისთვის. ეს არომატული და ფაფუკი ნამცხვარი, რომელიც მდიდარია ვანილის, ქიშმიშისა და სანელებლების გემოთი, უეჭველად გახდება თქვენი სააღდგომო სუფრის მთავარი მშვენება. პასკის მომზადების პროცესი, მართალია, დროს მოითხოვს, მაგრამ შედეგი ნამდვილად ღირს ამ ძალისხმევად.