ვაშლი მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული ხილია, ეს არის მნიშვნელოვანი საკვები ნივთიერებების, ბოჭკოების და ანტიოქსიდანტების წყარო, რომელსაც შეუძლია დადებითი გავლენა მოახდინოს ჯანმრთელობაზე, განსაკუთრებით სისხლში შაქრის დონის რეგულირებასა და გულის ჯანმრთელობაზე.
ვაშლის კვებითი შემადგენლობა
- კალორიები: 94.6 გრამი
- წყალი: 156 გრამი
- ცილა: 0.473 გრამი
- ნახშირწყლები: 25.1 გრამი
- შაქარი: 18.9 გრამი
- ბოჭკო: 4.37 გრამი
- ცხიმი: 0.3 გრამი
ბოჭკო
ვაშლში ბევრი ბოჭკოა – ერთი საშუალო ვაშლი შენი ორგანიზმისთვის საჭირო დღიური ბოჭკოს 16%-ს გაძლევს. ამ ბოჭკოს ნაწილს პექტინი ეწოდება, რომელიც გეხმარება სისხლში შაქრისა და ქოლესტერინის დონის კონტროლში. ვაშლის კანშიც არის სასარგებლო ბოჭკო, ამიტომ ჯობია კანიანად მიირთვა.
ნახშირწყლები ვაშლში

ვაშლი ძირითადად შედგება ნახშირწყლებისა და წყლისგან. ის მდიდარია მარტივი შაქრებით, როგორიცაა ფრუქტოზა, საქაროზა და გლუკოზა. მისი გლიკემიური ინდექსი (GI) დაბალიდან საშუალომდეა – 42-დან 44-მდე მერყეობს. გლიკემიური ინდექსი აჩვენებს, თუ როგორ ზემოქმედებს საკვები სისხლში შაქრის დონეზე ჭამის შემდეგ. დაბალი მაჩვენებლები სხვადასხვა ჯანმრთელობის სარგებელთან არის დაკავშირებული.
ვაშლი ვიტამინები და მინერალები
ვაშლი გამდიდრებულია ვიტამინებით და მინერალებით, განსაკუთრებით C ვიტამინითა და კალიუმით:
- C ვიტამინი: C ვიტამინი ხილში გავრცელებული ანტიოქსიდანტია. ეს არის აუცილებელი საკვები ნივთიერება, რომელსაც ბევრი მნიშვნელოვანი ფუნქცია აქვს თქვენს ორგანიზმში.
- კალიუმი: დიდი რაოდენობით მიღებისას კალიუმს შეუძლია სასარგებლო გავლენა მოახდინოს გულის ჯანმრთელობაზე.
ვაშლში სხვა მცენარეული ნაერთები
ვაშლი მდიდარია სხვადასხვა ანტიოქსიდანტური მცენარეული ნაერთებით, განსაკუთრებით გამოსარჩევია
- კვერცეტინი: ნუტრიენტი, რომელიც ასევე გვხვდება მრავალ მცენარეულ საკვებში. კვერცეტინს შეიძლება ჰქონდეს ანთების საწინააღმდეგო, ანტივირუსული, კიბოს საწინააღმდეგო და ანტიდეპრესანტული ეფექტები.
- კატექინი: ბუნებრივი ანტიოქსიდანტი, რომელიც დიდი რაოდენობით გვხვდება მწვანე ჩაიში და ასევე ვაშლში.
- ქლოროგენის მჟავა: ქლოროგენის მჟავა გვხვდება ვაშლში, ისევე როგორც ყავაში. მას შეუძლია დაეხმაროს სისხლში შაქრის დონის შემცირებას.
ვაშლის სასარგებლო თვისებები
ამ სექციაში გაიგებ ვაშლის სასარგებლო თვისებებს, რომელიც შენთვის გასაოცარი იქნება:

სისხლში შაქრის მართვა
ვაშლის ზომიერი მიღება გეხმარებათ სისხლში შაქრის დონის მართვაში.
ვაშლში არსებულმა ზოგიერთმა ანტიოქსიდანტმა შეიძლება შეანელოს თქვენი საჭმლის მონელება და შაქრების შეწოვა. ბოჭკო ასევე შეიძლება დაგეხმაროთ სისხლში გლუკოზის კონტროლში.
სისხლის ქოლესტერინი და გულის დაავადებები
კვლევებმა შეისწავლეს ვაშლის გავლენა გულის დაავადებების რისკ-ფაქტორებზე.
ჩატარებულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ვაშლს შეუძლია შეამციროს ქოლესტერინისა და ტრიგლიცერიდების დონე და გააუმჯობესოს საერთო სისხლის ნაკადი. თუმცა, კვლევამ ვერ აჩვენა თვალსაჩინო ეფექტი სისხლის წნევაზე.
ქოლესტერინის მართვამ შეიძლება დაგეხმაროთ გულის დაავადებების რისკის შემცირებაში.
კიბო
საჭიროა მეტი კვლევა ვაშლის შესაძლო სარგებლის შესახებ კიბოსგან დაცვაში. თუმცა, ზოგიერთი ლაბორატორიული და ცხოველებზე ჩატარებული კვლევები გვთავაზობს, რომ ვაშლის ფიტონუტრიენტებს შეუძლიათ დაიცვან ფილტვებისა კიბოსგან.
არსებობს პოტენციური მტკიცებულებები ადამიანებზე ჩატარებული კვლევებიდანაც.
ისინი, ვინც დღეში 1 ან მეტ ვაშლს მოიხმარდნენ, კიბოს დაბალი რისკის ქვეშ იყვნენ, მათ შორის ძუძუს კიბოს რისკი 20% და 18%-ით ნაკლები იყო, შესაბამისად.
ეროვნული კიბოს ინსტიტუტის თანახმად, ხილითა და ბოსტნეულით მდიდარი დიეტის მოხმარებამ შეიძლება დაგეხმაროთ გარკვეული ტიპის კიბოს რისკის შემცირებაში, როგორიცა
- პირის ღრუს კიბო
- ხორხის კიბო
- ხახის კიბო
- საყლაპავის კიბო
- კუჭის კიბო
- ფილტვის კიბო

დასკვნა
დასკვნის სახით შეიძლება ითქვას, რომ ვაშლი არის ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული და სასარგებლო ხილი, რომელიც მდიდარია ვიტამინებით, ანტიოქსიდანტებითა და ბოჭკოთი. იგი აძლიერებს იმუნურ სისტემას, აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას და ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას. ვაშლის სხვადასხვა ჯიში სხვადასხვა გემოვნური თვისებებით გამოირჩევა, რაც მას მრავალფეროვანი კერძებისა და სასმელების შესანიშნავ ინგრედიენტად აქცევს.